مدتهاست که محققان در حال مطالعه عملکرد مغز انسان در راستای پی بردن به چگونگی ادراک واقعیت توسط مغز هستند. دراینبین پرسشی مشترک میان دانشمندان و فیلسوفان به وجود آمده است که آیا آن چیزی که ما در دنیای پیرامون خود میبینیم همان واقعیت است یا صرفاً برداشت ذهنی ما از رخدادها و اشیاء فیزیکی و تفاوت میان واقعیت و خیال دقیقاً در چیست و مرز آن کجاست. پرسشگری در خصوص ذات واقعیت در بین فلاسفه در مبحثی با عنوان هستیشناسی میگنجد و مطرح میکند که آیا واقعیت تنها منحصر به موجودیتهای فیزیکی و مادی است یا میتوان واقعیت را فرای این مرزبندیها تصور کرد. از دیگر سو دانشمندان معتقدند که ادراک ما از پیرامون خود بر واقعیت تأثیرگذار است. ادراک یک مکانیزم ذهنی است که بر اساس حواس پنجگانه شامل بینایی، شنوایی، بویایی، لامسه و چشایی و یک حس دیگر که ترکیبی منحصربهفرد از همه حواس است و تحت عنوان حس ششم از آن یاد میشود، عمل میکند. ادراک انسانی از طریق حقایق، افسانهها، سنن، آدابورسوم، باورها و قوه تحلیل هوشیاری ما را تنظیم میکند و تصورات ما را به سمتوسوی خواستهشده هدایت میکند.
تابهحال با خود فکر کردهاید که آیا دیگران دنیا را همانطور میبینند که شما میبینید؟ آیا شما اجسام و رنگها را درست مانند افراد دیگر میبینید یا اینیک تجربه منحصربهفرد برای شماست؟ بههرروی واقعیت چیست و آیا واقعیت برای هر فرد متفاوت است؟ پاسخ به این سؤالات فعلاً بهطور حتم مشخص نیست اما با استفاده از راهکارهایی میتوان مبحث واقعیت و چگونگی دریافت آن توسط افراد مطالعه نمود. ازجمله این راهکارها استفاده از ابزارهایی مانند واقعیت گسترده[1] است که توسط آن میتوان واقعیتی را خلق و تجربه کرد که کاملاً منحصربهفرد است. واقعیت گسترده مرز میان دنیای واقعی و دیجیتالی را کمرنگ میکند و میتواند یک تجربه شخصیسازیشده و خاص را خلق نماید. در حال حاضر این فناوری بهترین روش جهت ایجاد یک واقعیت جدید و تجربه غوطهوری[2] در آن است که بهخوبی میتوان از آن در زمینههای مختلف همچون آموزش، سرگرمی، گردشگری و تجارت بهره برد. در آیندهای نهچندان دور این فناوری میتواند به همه جنبههای زندگی گسترش پیدا کند و تقریباً همه بهصورت بالقوه میتوانند دنیای واقعی اطراف خود را به تجربهای شخصیسازیشده و منحصربهفرد منتقل کنند که این موضوع سبب میگردد بهمرور مرز دنیای واقعی و دنیای مجازی بسیار کمرنگ شود تا جایی که بخش عمدهای از زندگی و کار ما در ناحیهای محو از واقعیتها انجام میگیرد. اگر به زمانی که افراد صرف ساخت حسابهای کاربری در رسانههای اجتماعی و ایجاد یک شخصیت مجازی برای خود و ارتقاء آن میکنند نگاه کنیم بهراحتی متوجه میشویم که تداخل دنیاها و انتقال همینالان نیز آغاز شده است. همهگیری کرونا نیز بهخوبی نشان داد که علاوه بر دنیای واقعی، ما نیازمند یک دنیای مجازی هستیم که در تعامل با دنیای واقعی عمل کند و محدودیتهای آن را برطرف نماید. این دنیای مجازی بهآسانی از طریق واقعیت گسترده قابلدسترسی است و بهوسیله غوطهورسازی ذاتی این فناوری میتوان بهراحتی از مزایای خارقالعاده آن بهرهمند شد.
در این گزارش ابتدا مبحث غوطهوری و تأثیرات آن در واقعیت گسترده مطرح میشود و پسازآن بهتفصیل در خصوص واقعیت گسترده، چیستی و چگونگی کاربرد آن در زمینههای مختلف بحث خواهد شد. درنهایت موضوع کاربردهای واقعیت گسترده در بازیهای دیجیتال که یکی از جذابترین و پرطرفدارترین شاخههای استفاده از واقعیت گسترده است موردبحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
[1] Extended Reality(XR)
[2] Immersion
برای ارتقا عضویت از لینک زیر استفاده کنید
برای خرید گزارش از لینک زیر استفاده کنید.